söndag 9 september 2012

Hyresrätter till rimliga priser behövs

Den 23 oktober arrangeras en workshop om bostadspolitik i Höganäs stadshus. Syftet med dagen "är att få fram tankar och idéer om hur man kan uppnå ett billigt och bra, ekologiskt och socialt hållbart boende för unga i Skåne."

Högeralliansens bostadspolitik är under all kritik. I så gott som alla kommuner i Skåne råder bostadsbrist. Särskilt stor är bristen på hyresrätter till rimliga priser. Denna dåliga bostadspolitik drabbar inte minst de unga.

Det är alltså bra att detta nu ska diskuteras. Det är ett gott initiativ. Men har egentligen högern någon annan bostadspolitik än att förlita sig till marknadskrafterna?

Moderaterna vill sälja ut var fjärde lägenhet i Höganäshems bestånd. När Vänsterpartiet lämnade in en motion där vi uttryckte vilja att värna hyresrätterna och särskilt de billiga hyresrätterna tyckte Péter Kovács (M) att detta var att vilja skapa "närmast monopol för allmännyttan".

Vårt moderata kommunalråd "anser inte att vi särskilt ska värna billiga hyresrätter framför någon annan boendeform".

Hur moderaterna tror att vi ska kunna fixa bostäder åt ungdomar utan att värna billiga hyresrätter förstår jag ärligt talat inte. För han kan väl inte mena att det bara är ungdomar med rika föräldrar som ska kunna skaffa eget boende?

Vänsterpartiet Lund arbetar för användande av så kallat tomträtt. Det är ett sätt för en kommun att långsiktigt kunna säkra önskad upplåtelseform, till exempel hyresrätter. Läs mer om detta på Mats Olsson blogg.

Läs vidare:
Bostadsmarknadsanalys Skåne 2010
Vänsterpartiet Höganäs motion om bostadspolitik