tisdag 3 januari 2012

Delat och kollektivt

En majoritet av Vänsterpartiets distrikt vill ha delat ledarskap, enligt en rundringning Svenska Dagbladet gjort. Lars Ohly, Rossana Dinamarca och andra har ställt delat ledarskap i motsättning till det kollektiva ledarskap vi har i Vänsterpartiet. Det är en motsättning som inte finns menar jag. Skillnaden blir, och den är inte obetydlig, att vi får två direktvalda på kongressen istället för en. Det minskar såklart kollektiviteten i val av ledning. Men det innebär inte att vi blir som Miljöpartiet där språkrören har ett stort inflytande över ledningen.

Alltså - kollektivt ledarskap går att kombinera med delat ledarskap.

Vi ska ha kollektivt ledarskap och vi bör utveckla vårt kollektiva ledarskap. Det kan utsträckas ända ut till partimedlemmarna med hjälp av medlemsomröstningar, enkäter, konferenser och rådslag. Vi bör också utveckla öppenheten i arbetet, till exempel bör partistyrelsens kallelser och protokoll finnas tillgängliga för medlemmar på hemsidan. Vi bör också utveckla vårt arbete inför val till förtroendeposter.

Personvalen är viktiga. Jag hoppas på att Jonas Sjöstedt väljs till partiordförande och om det blir delat att han väljs tillsammans med Ulla Andersson. Jag har svårt för att bestämma mig i frågan om delat ledarskap. Men jag är nu försiktigt positiv. Om jag hade varit kongressombud hade jag antagligen röstat för.

Den här kongressen och det kommande året är avgörande för Vänsterpartiet. Vi har stora möjligheter men står också inför stora utmaningar. Det är viktigt att alla känner allvaret i situationen.

Jag menar att vi bör fokusera på strategidokumentet som partistyrelsen antagit samt det slutdokument som Vänsterpartiets framtidskommission lämnat över till partistyrelsen. Vi har inte, som vänsterpartisterna i Flen tydligen menar, någon möjlighet att börja om på ruta ett. Det är nu det gäller. Vi har haft sedan valnederlaget 2010 på oss att fundera och diskutera. Nu är det dags för action!

Moderaterna kan se ointagliga ut men de har lågt förtroende i frågor kring välfärd. Vi kan också utmana dem i frågor om arbete, jämlikhet och rättvisa. Med ett nytt klimat- och miljöpolitiskt program kan vi bli det rödgröna oppositionspartiet.

Lars Ohlys kanske viktigaste insats i Vänsterpartiet är att vi blivit ett parti som vill vara med och styra. Det rödgröna samarbetet misslyckades men vi måste bidra till ett regeringsskifte 2014.

En av partistyrelsens första uppgifter blir att utse ny partisekreterare. Aron Etzler har anmält sitt inte intresse och också berättat om hur han vill arbeta. Enligt källor till TT kan också Mia Sydow Mölleby bli aktuell som partisekreterare.

Jag hoppas att Aron Etzler blir vår nya partisekreterare. I boken Trondheimsmodellen har han beskrivit hur man bygger ett framgångsrikt vänsterparti. I den kommande boken Allt rött blir blått har han analyserat moderaternas framgångar. Den kunskapen kan bidra till att göra Vänsterpartiet till ett verkligt skarpt oppositionsparti.

Vi måste som sagt ta situationen på största allvar. Till det hör att välja bästa möjliga lag och utse bästa möjliga person till varje post.

Läs också:
Hängslen och livrem på Sjöstedt
Låt V:s medlemmar rösta om partiledare
Sjöstedt utmanar Ohly från vänster
Koppla alla våra förslag till jobben
Sjöstedt kan berätta
Spännande vecka för Vänstern
"Alla ska fatta vad Vänstern vill"
Undersökande politik