onsdag 5 oktober 2011

Motion om EU och Vänsterpartiets EU-politik

I partistyrelsens förslag till strategidokument står det: "Vi strävar inte efter att bli populära i det politiska etablissemanget, utan efter att hitta ett bättre sätt att kommunicera våra politiska prioriteringar så att människor förstår vad vi menar och upplever oss som relevanta." Ändå används argumentet att "våra politiska motståndare ifrågasatt trovärdigheten i våra krav på förändringar, när vi ändå vill gå ur EU" för att ändra vår skrivning om EU i partiprogrammet. Eva-Britt Svensson, som personifierar det faktum att vi kan driva en konstruktiv EU-politik samtidigt som vi är EU-motståndare, är klokare än så. I Flamman 2011 : 37 säger hon: "Människor förstår att man kan ha en principiell uppfattning om något."

I diskussionsmaterialet inför EU-konferensen i Göteborg den 3-4 september stod det att programkommissionen med sitt förslag till ny EU-text i partiprogrammet vill "förtydliga att utträdeskravet inte är ett mål i sig, utan ett möjligt medel, samt under vilka förhållanden vänsterpartiet bör driva det aktivt." För mig är utträdeskravet ett mål i sig, eftersom det är EU:s överstatlighet jag vänder mig emot. I vårt partiprogram står det på sidan 14: "Ett försvar av demokratin kräver idag också ett försvar av den nationella självbestämmanderätten." På sidan 17 står det: "Överstatliga organ som kränker de nationella folkvalda parlamentens suveränitet är ingen hållbar lösning."

Vänsterpartiets EU-politik, förutsatt att vi inte döljer vårt motstånd mot EU:s överstatlighet, kan - särskilt nu när Miljöpartiet anpassat sig till det politiska etablissemanget - bidra till att vi blir ett relevant parti för svenska folket. 2014 är det inte bara val till riksdag, landsting och kommuner utan också till Europarlamentet. Det är därför viktigt att vi tydligare driver vår EU-politik och att vi är laddade med kunskap och argument inför valrörelsen till Europaparlamentet. Vi bör därför under perioden fram till kongressen 2014 hålla breda diskussioner om EU och Vänsterpartiets EU-politik för att kunna bedriva en framgångsrik valrörelse till Europaparlamentet. Lyckas vi med det kan det också bidra till framgångar i riksdagsvalet 2014. Vänsterpartiet ska vara det självklara valet för demokratiska och progressiva EU-motståndare.

Jag yrkar

att vi behåller nuvarande skrivningar om EU i vårt partiprogram
att partistyrelsen ges i uppdrag att ta fram ett strategidokument för Vänsterpartiets EU-politik till kongressen 2014 som kan användas i EU-valrörelsen 2014
att programkommissionen ges i uppdrag att ta fram förslag på ny skrivning om EU i vårt partiprogram till kongressen 2014
att partistyrelsen ges i uppdrag att initiera en bred och kunskapshöjande debatt i Vänsterpartiet om EU och Vänsterpartiets EU-politik

Erik Edwardson, Vänsterpartiet Höganäs
...
Insänd till Vänsterpartiet 2011-10-04.
Se även: Om Vänsterpartiets EU-politik.
...
Ur programkommissionens svar:
Flera motioner om EU och Vänsterpartiets EU-politik har lämnats in till kongressen. Här ett utdrag ur programkommissionens svar på motionerna:

Syftet med de förslag till ändringar programkommissionen lagt har alltså inte varit att försvaga EU-kritiken, vilket flera av ovanstående motioner menar eller invänder mot. Så i flera avseenden – om än inte alla – är programkommissionen överens med flera av motionerna ovan om vilken inställning Vänsterpartiet ska ha till EU-medlemskapet. Syftet har istället varit att reda ut vari kritiken bör grundas och hur den bäst bör drivas. Att detta inte framgått tydligare är att beklaga eftersom det skymmer de debatter programkommissionen ville föra upp till diskussion.

Nuvarande partiprogram slår fast att ”Vänsterpartiet arbetar /../ för ett svenskt utträde ur EU.” Detta har dock inte inneburit att partiets ledande organ har drivit saken aktivt genom att lägga fram direkta förslag om utträde, vare sig i riksdagen eller i samband med utspel och kampanjer. Istället har partiet fört fram en tydlig EU-kritik, samtidigt som det principiella motståndet har kvarstått.

Programkommissionen har mot bakgrund av ovanstående menat att vårt nya förslag till skrivningar om just utträdet var tydligare och mer bindande för partistyrelse och parlamentariker, eftersom det inte bara slog fast ett principiellt motstånd, utan även specificerade under vilka förhållanden utträdeskravet kunde lyftas aktivt som ett dagskrav, av partiledningen. Det vill säga om ”försöken att vrida EU åt vänster misslyckas” och ”EU:s destruktiva utveckling förvärras”. Man kan invända att specifikationen kunde ha varit ännu tydligare. Men tidigare fanns ingen specifikation alls.

Programkommissionen menar vidare att partistyrelsens taktik för att hålla EU-kritiken och EU-motståndet vid liv i väntan på en sådan utveckling, i stora drag varit bra. Genom att hålla fast vid Vänsterpartiets grundläggande EU-motstånd har partiet legitimerat den ståndpunkten och visat att man kan vara både EU-motståndare och konstruktiv EU-kritiker samtidigt. Genom att föra fram konkreta förslag på hur EU kan förändras har partiet förblivit relevant i EU-debatten, vilket gjort det svårare att avfärda Vänsterpartiet med att vi ”ändå bara vill gå ur”.

Därför är programkommissionen inte överens med de motioner som menar att det bästa sättet att stärka EU-motståndet är att i alla lägen driva utträdeskravet mer eller mindre som huvudkrav eller dagskrav. Ibland bör det göras. Men många gånger är snarare en konstruktiv EU-kritisk linje mest gångbar. Vilket som bör gälla beror inte bara på opinionsvindar, utan också på vilka förutsättningar som finns av andra skäl, att vinna stöd för det förra eller det senare. Det är till exempel dramatiskt lättare att vinna stöd för en uppbrytning av EMU idag än för bara något år sedan. Att driva det kravet nu, som partiet gör, är därför rimligare än det varit för bara något år sedan, då ingen skulle ha lyssnat till det. Vilket illustrerar hur olika politiska lägen kan aktualisera olika taktiska linjer, utan att våra grundläggande principiella ställningstaganden förändrats.

Programkommissionen har dock ändå tagit intryck av kritiken av de nya skrivningarna om utträde. Om så pass många uppfattar de nya skrivningarna på annat sätt än vad som var tänkt, så är det bättre att formulera om, så att partiets principiella inställning blir så tydlig som möjligt.

Därför föreslår programkommissionen att delar av den gamla skrivningen om utträdet kvarstår i programmets principdel. Det ska vara tydligt att Vänsterpartiet även i framtiden ska verka för att Sverige ska lämna EU på det sätt som beskrivs ovan. Samtidigt vill programkommissionen behålla de skrivningar som utvecklar hur vi vill förändra EU, och hur vi på olika sätt vill jobba för att skapa de sorters europeiska och mellanstatliga samarbeten vi vill se istället för EU.